Jaunumi

G7 tuvojas jauna biznesa veidošanas apmērā BRICS valstīm


2014. gada 18. jūnijā

Saskaņā ar RSM - septītā lielākā neatkarīgu auditorfirmu tīkla pasaulē, pētījumu plaisa pieauguma tempā jaunu uzņēmumu veidošanā starp G7* un BRICS** 2013.gadā ir mazinājusies. Ziņojuma „Pārbūvējot globālo ekonomiku” (Rebuilding the Global Economy) sagatavošanā RSM analizēja 38 valstu sniegumu.

RSM savā ziņojumā ir iekļāvis ieskatu par to, kuras nozares ir vadošās jaunu uzņēmumu radīšanā, konstatējot, ka galveno pienesumu nodrošināja tādas nozares kā vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un profesionālie pakalpojumi. Turpretim finanšu pakalpojumu un ražošanas nozaru pienesums jaunu uzņēmumu veidošanā bija pieticīgs, jo finanšu jomas smagnējais regulējums un zemais pieprasījums aizvien turpina ierobežot ar šīm nozarēm saistīto tirgu attīstību.

Ziņojums arī parāda, ka mērķtiecīga valsts iejaukšanās var palielināt jaundibināto uzņēmumu, kuriem ir nepieciešams laiks un kapitāls, lai transformētu savas idejas un iemaņas ilgtspējīgā izaugsmē, dzīvotspēju.

Edvards Merhels, SIA „Merhels Revidenti Konsultanti” vadošais partneris, norāda: „Tā kā RSM ziņojumā netiek analizēts Latvijas sniegums, ir vērts atzīmēt, ka pēdējo 10 gadu laikā Latvija gadu no gada ir piedzīvojusi jaundibināto uzņēmumu skaita pieaugumu, pat finanšu krīzes, kas sākās 2008.gadā, laikā. Jaunākie dati liecina, ka 2013.gadā neto pieaugums bija gandrīz 13 000 uzņēmumu (2012: neto pieaugums bija 13 400 uzņēmumi). To var izskaidrot ar to, ka Latvijā ir salīdzinoši viegli uzsākt uzņēmējdarbību, valdība ir īstenojusi atsevišķas uzņēmējdarbību veicinošas iniciatīvas, kā arī Latvijas iedzīvotājiem piemītošo uzņēmējdarbības garu.”

* Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Apvienotā Karaliste un ASV
** Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrikas Republika
*** 2012. gads (jaunākie pasaulē pieejamie salīdzināmie dati)

Spiediet šeit, lai lasītu ziņojumu (pieejams tikai angļu valodā).